Vedro? Pomůžou žaluzie, zavřená okna i průvan

Základem je kvalitní stínící technika pro Vaše plastová či dřevěná okna. Díky ní doma zabráníte tzv. skleníkovému efektu, který vzniká při nadměrném prostupu slunečních paprsků do interiéru. Důležitými pomocníky jsou tak v letních měsících žaluzie, rolety nebo závěsy. Jakmile si doma vytvoříte stín, přichází na řadu větrání.

I když pojem „větrání“ není v těchto vedrech úplně správný. Díky otevřenému oknu se zhruba během 20-30 minut vyrovná teplota vzduchu v místnosti s teplotou vzduchu venkovního. Takže pokud jsou venku tropy, obyčejným větráním byste si je pustili i do bytu. Zde je rozdíl mezi větráním v zimě, kdy se doporučuje větrat lehce několikrát denně na pár minut.

V těchto horkých dnech tak přichází na řadu průvan. Ano, není ideální, protože nás z něho může bolet hlava, ale půlhodinku dvakrát denně to zvládnete a odměnou Vám bude příjemnější domácí ovzduší. Stačí Vám k tomu dvě okna (samozřejmě čím více místností, tím je potřeba více otevřených oken a větší průvan), jedno otevřené dokořán, druhé klidně jen na větračku. Vzduch mezi nimi bude proudit tak, že se teplý vánek bude ochlazovat, a to v průměru až o pět stupňů za cca 20 minut.

Ideálním časem pro větrání je samozřejmě večer, noc a brzké ráno. Takže jakmile vstanete, udělejte doma pořádný průvan, a před odchodem naopak všechna okna zavřete a nechejte všechny žaluzie zatažené. Jedině tak doma chladnější vzduch udržíte.

Zpět na výpis novinek