Zasklení dřevěných oken

Nejčastěji osazujeme dřevěná okna izolačním dvojsklem, pro další vylepšení jejich tepelně izolačních vlastností potom využíváme k zasklení izolační trojsklo.

U všech typů zasklení vždy používáme teplý distanční rámeček, čímž snižujeme riziko vzniku rosení oken. To oceníte především v zimě, tedy v období, kdy jsou venkovní teploty nízké a doma máte teplo s relativně vyšší vlhkostí vzduchu. Meziskelní prostor je vyplněn vzácným plynem argonem, nebo kryptonem, který ještě napomáhá zlepšit tepelně izolační parametry Vašich dřevěných oken, což Vám samozřejmě přináší úsporu energie

Výhody izolačních skel

• vysoká tepelná izolace = sníží náklady na vytápění
  • sníží přehřívání interiéru v letních měsících
  • nevzniká kondenzát v meziskelním prostoru
  • umožní velmi snadné mytí oken
  • vyšší ochrana proti hluku

Dřevěná okna můžeme osadit skly ornamentními, bezpečnostními, protislunečními a protihlukovými. Uvnitř skel můžeme umístit meziskelní mřížky, které dokreslí vzhled Vašich dřevěných oken a dveří.

Izolační dvojsklo

Jedná se o nejčastěji používaný typ zasklení dřevěných oken. Tvoří ho dvě tabule plochého skla, jejichž vzdálenost je vymezována teplým distančním rámečkem (snižuje riziko vzniku rosení dřevěných oken). Při použití dvojskla dosáhneme prostupu tepla Ug = 1,1 W/m2K.

Izolační trojsklo

Vzhledem k neustále se zvyšujícím cenám energií začíná být izolační trojsklo čím dál tím víc oblíbené, a to díky jeho vysokým tepelně izolačním vlastnostem. Je konstruováno podobně jako izolační dvojsklo, ale, jak již název vypovídá, má tři tabulky skla, jejichž vzdálenost je také vymezována teplými distančními rámečky (snižují riziko vzniku rosení dřevěných oken). Při použití trojskla dosáhneme prostupu tepla Ug = 0,7 - 0,5 W/m2K. Čím širší jsou distanční rámečky, tím lepší je tepelná izolace skla.

Ornamentní sklo

Používá se všude tam, kde chceme zamezit průhlednosti, ale zároveň nechceme omezit pronikání světla. Základní nabídka ornamentních skel obsahuje širokou škálu vzorů, kterými lze průhled do místnosti omezit nebo mu zcela zabránit.

Příklady ornamentních skel

Kůra čirá Kůra bronz Chinchila Bronz Crepy

Bezpečnostní skla

Bezpečnostní sklo zajišťuje aktivní i pasivní bezpečnost. Pasivní bezpečnost je ochrana člověka před vážným zraněním způsobeným např. rozbitým sklem. Aktivní bezpečnost spočívá v ochraně člověka nebo jeho majetku před vloupáním.

• Bezpečnostní vrstvené sklo (VSG) – skládá se ze dvou nebo více tabulí skla spojených vysoce elastickou Polyvinyl-Butyralovou (PVB) fólií. Při jeho rozbití váže skleněné úlomky pružná vrstva mezi skly a nevznikají volné střepy s ostrými okraji. Navíc otvor ve skle zůstává díky této vrstvě stále uzavřený. Využívá se např. jako ochrana proti vloupání.
  • Sklo s drátěnou vložkou - zabezpečuje pasivní bezpečnost díky drátěnému pletivu uvnitř, které drží případné střepy pohromadě.

Protisluneční skla

Tato skla spolehlivě zabraňují přehřívání vnitřních místností slunečním zářením. Stačí nahradit vnější čirou tabuli sklem s absorbční či reflexní charakteristikou. To umožňuje podstatně snížit náklady na udržování přijatelné teploty v interiéru v průběhu celého roku.

Protisluneční skla se využívají k zasklení zimních zahrad, fasád velkých budov a stále více se používají i v rodinných domech.

Protihluková skla

Protihluková skla nachází uplatnění v místech s vysokou hlučností, jako jsou objekty v blízkosti rušných silnic a ulic, nádraží nebo letišť. Výměnou starých oken za nová kvalitní dřevěná okna okamžitě pocítíte mnohem větší útlum okolního hluku. V zásadě platí – čím silnější tabule skla, tím více nežádoucího hluku dokáže pohltit.

Meziskelní příčky

Izolační skla dřevěných oken mohou být opticky dělena okrasnými meziskelními příčkami. Ty jsou umístěné v dutině skla v různých šířkách, kombinacích a barevných odstínech. Jsou to duté hliníkové rámečky, které jsou napevno uchyceny přímo v izolačním skle, což Vám umožní snadné mytí dřevěných oken. Meziskelní příčky můžou být v šířkách 8, 18, 26 či 45 mm.

Nalepovací příčky

Jedná se o dřevěné příčky, které se lepí na skla, a tím imitují dělení skleněné tabule. Nalepovací dřevěné příčky se vždy provádějí oboustranně. Nevýhodou je údržba a nákladnější výměna skla při poškození. Aby i zblízka vypadala dřevěná okna dokonale, využívá se k nalepovacím příčkám také imitace dělení skla i v meziskelním prostoru.

Nalepovací příčka bez duplexu Nalepovací příčka s duplexem

Sklodělící příčky

Dělí sklo na dvě samostatná izolační skla, nejčastěji se používá jako příčka v balkónových dveřích. Kromě estetického rozdělení zvyšuje tuhost a pevnost dřevěných oken či dveří. Při rozbití skla se mění pouze příslušná tabule skla.